Tijdens evenementen, voetbalwedstrijden, demonstraties of andere bijeenkomsten waar een grote mensenmassa bijeen komt heeft de politie op basis van de politiewet het recht om een videoteam in te zetten. Dat is ook gebeurd tijdens de Woonopstand in Rotterdam, die op de Erasmusburg escaleerde. Het beeldmateriaal kan worden gebruikt om het handelen van de politie ter plaatse te kunnen sturen en voor het opsporingsonderzoek naar strafbare feiten.
Politiebaas Westerbeke en burgemeester Aboutaleb hebben de gemeenteraad in een brief uitgelegd dat de eerdere Woonopstand-demonstratie in Amsterdam de aanleiding is geweest tot het inzetten van het videoteam bij de Rotterdamse editie. In de commissievergadering Veiligheid was namelijk door de lokale politiek gevraagd met welk doel de foto’s waren gemaakt. Privacy staat bij sommige politieke partijen (zoals bij D66) hoog in het vaandel.
Tijdens het dynamische deel van de Woondemonstratie in Amsterdam was een in het zwart geklede groep negatief opgevallen, omdat zij beledigende leuzen uitten richting politie. ‘’Deze groep’’, schrijft Aboutaleb aan de gemeenteraad, ‘’scheidde zich op een gegeven moment af van de demonstratie en trok de aandacht van de ME. Hierop heeft de ME de groep gevolgd, waarna deze de confrontatie zocht, geweld gebruikte tegen agenten en vernielingen aanrichtte. Daarop is door de ME geweld toegepast en werd voorkomen dat deze groep een pand kraakte. Tijdens deze inzet zijn 61 aanhoudingen verricht.''
Deze ervaringen rondom deze ongeregeldheden in Amsterdam zijn meegenomen in de preparatie door de politie voor de Woonopstand in Rotterdam en waren aanleiding om extra alert te zijn, aldus Westerbeke en Aboutaleb.